Otići ili ostati…

Ima tako nekih dana kad prosto nisi tu gdje jesi. Kad si i tamo i ovamo, i siguran si i nisi siguran. Ovo su ti dani. Dani kad stavljaš na vagu velike odluke, kad ti od sadašnjeg trenutka zavisi budući a teško ti je zbog prošlog. I kad razmišljaš o djeci i donosiš te odluke isključivo zbog njih a ne znaš da li ćeš pogriješiti.

Dugo razmišljamo o odlasku iz ove zemlje. Naše zemlje. I sve je bilo imaginarno do prilike koja se pojavila i koja je sve izvjesnija. Prilike koja se ne bi trebala propustiti.

A oni? Njih dvoje pilića koji tek puštaju svoje korjene i grade prijateljstva u zemlji koja ih već sada primorava da budu pokorni članovi društva u kojem ne važe ista pravila za sve? Kako njoj objasniti da će sklapati nova prijateljstva na nekom drugom jeziku koji i ne poznaje? Kako je ubjediti da bi novo mjesto stanovanja moglo biti naš novi dom kad u ovom, u kojem se rodila, ne da da se pravi razmještaj jer, jednostavno, ne voli promjene?

Sa druge strane, kako dopustiti da se školuju u zemlji u kojoj škola ne znači ništa? Ne znači ni članstvo u partiji, kako mnogi misle. Nije dovoljno biti član na papiru već moraš biti tamo gdje ne želiš, sa ljudima koje prezireš, tapštati na riječi sa kojima se ne slažeš i slušati naređenja onih koji su jedva završili osnovnu školu. I sve to, samo da se zaposliš u „dobroj“ firmi da bi sa platom mogao podmiriti račune i osnovne životne potrebe bez da se zadužuješ. To im ne želim.

Naša odluka, stoga, nije zbog finansijske situacije. Nije ni tamo negdje sjajno ali je sjajnije nego ovdje. Nas dvoje imamo solidna primanja, svoju stambenu jedinicu, manju ratu za kredit. A ipak želimo ići. I dok važemo, samo pomislimo da se imamo gdje vratiti. Ako i odlučimo, ne rušimo mostove za sobom. Imamo pravo da pokušamo. Zbog njih kojima želimo perspektivniju budućnost. Zbog njih istovremeno i važemo i danas plačem jer znam da će i ona plakati. On je dovoljno mali da ne shvata.

 

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.