Predrasude u ljudima…

Slušam nekidan ženu kako se žali, sin joj se ne ženi. Ne znam koliko sin tačno ima godina ali procjenjujem, između 35 i 40. Dobro, razumijem je, to je želja svake majke. U jednom trenutku mi je bilo i žao jer, posmatrajući sina, reklo bi se da mu se više sviđa momački život. A onda je rekla nešto zbog čega je nisam žalila više ni sekunde: „Ma samo da ne nađe neku raspuštenicu sa djetetom pa da hrani tuđa usta“.

Sam izraz „raspuštenica“ je neprikladan, šta to uopšte znači? Razvedena žena je raspuštena? Samohrana je majka i kao da to nije dovoljno, u društvu je označena kao „raspuštenica“ i ne bi trebala da ima pravo da se ponovo uda, da nađe svoju sreću.

Tako sam se sjetila svoje komšinice. Sin joj se oženio sa 25 godina. Dobio je dijete sa 27. A žena mu ima dijete iz prvog braka, djevojčicu koja je tada imala 4 godine. Ta djevojčica majku svog očuha zove baka. A ona, kad je spominje, govori: „Moja unuka“. A na baki nikad nisam primjetila da pravi razliku između njih dvoje. Jednako je i stroga i pažljiva prema oboma i oboje ih čuva dok su mama i tata na poslu.

Oduševljavaju me takvi ljudi. Ljudi bez predrasuda, dobri, pošteni i saosjećajni.

I ne podnosim one druge, one koji bi htjeli ali onako kako njima odgovara, kao što je prva žena iz ovog teksta. Sigurna sam da, i kad joj se sin oženi nekom koja nije „raspuštenica sa djetetom“, ni ta joj neće valjati, smisliće ona već zašto.

Advertisements

6 мишљења на „Predrasude u ljudima…

  1. Znam da je ružno što ću ovo reći, ali ZBOG NJE SE NIJE NI OŽENIO! Verovatno ga je toliko ušuškala u svoje skute (tanjir, čisto odelo, obrisane cipele, besplatan smeštaj, hotelska usluga) – i što bi sad on to kvario? Možda je jadnik, i hteo neku da ženi, ali je „brižna“ majka zakukala nad ovim ili onim… Pa se, čedo majkino, predomislio 😦 Možda on nema ni pravo glasa na tu temu. Ko zna.
    Ima mnogo razloga, ali ovo je u većini slučajeva, najčešći. Izvinjavam se što sam ovako napala ženu, ali moja iskustva su takva.
    Pozrav za tebe 🙂

  2. Na našima prostorima su prerasude stil života, način da se poistovijetiš sa gomilom, da ideš linijom maanjeg otpora. Nažalost. I, opet nažalost, razvedena žena je najčešće „raspuštnica“, a razveden muškarac je „srećom uspio da se spasi od one oštrokondže“. Slažem se sa jelenakovincic da je u ovom i ovakvim slučajevima majka vjerovatno najveći krivac za samačkiživot sina. I nije jedina. Ali na sreću nije jedina ni ova druga pomenuta gospođa. Ima još uvijek u ovoj magli divnih ljudi-svjetionika.
    Pozdrav 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.