Čoko lips kolač

Otkad sam rodila, gosti se samo smjenjuju. A red je da se gosti lijepo počaste. Slani dio je prepušten muškoj glavi kuće a onaj slatki, naravno, meni. U početku sam, kao (pretpostavljam) svaka mlada mama kupovala torte i kolače (zapravo, zaduživala muža za to) i prečesto se dešavalo da ih ostane i više od pola. Dijelila sam sve što bi ostalo. Da se razumijemo, nisam škrtica ali neko bi uzeo jedan ili nijedan komad i onda vidim da ta kupovina uopšte nije bila isplativa. Pa radije bih onda dala novac za nešto drugo, što bi se sigurno pojelo ili iskoristilo.

Tek kad sam malo „ojačala“ i savladala prepreke na koje jedna mlada majka nije ni računala, počela sam sama da pravim kolače. Znam šta i od čega pravim, hoće li se pojesti za dan ili više i (ne tako nevažno) košta 3, 4 puta manje nego kupovne torte (najčešće prepune šlaga koji prva ja ne jedem).

Kako vremena nemam mnogo a gosti se često najave za sledeći dan, neki čak i za nekoliko sati unaprijed, našla sam savršen kolač koji se do sada pokazao kao najbolji. Dan jedan i nema ga. Čak me je i svekar danas podsjetio da se, citiram „Poželio onog, onog kolača što ti praviš. Ne znam koji je al najbolji je“.

Pa evo, da ne budem škrtica, podijeliću sa vama recept. Brzo se pravi, sastojke uglavnom imate u kući i jako je lijep, posebno za čokoladoljupce 🙂

ČOKO-LIPS KOLAČ

 

KORA:

2 šolje brašna

1,5 kašičica sode bikarbone

1 kesica cimeta

1,5 šolja šećera

1,5 šolja mlijeka

1 šolja ulja

4 kašike marmelade po želji

 

PREMAZ:

nekoliko kašika marmelade po želji

 

GLAZURA:

100 gr čokolade

3-4 supene kašike mlijeka

malo šećera, po želji

10 gr putera

 

Prosijati brašno sa sodom bikarbonom, dodati cimet i dobro sjediniti a zatim i šećer. U ovu suhu smjesu dodavati postepeno mlijeko i ulje uz konstantno mješanje. Na kraju dodati marmeladu.

Peći na 200 stepeni. Ispečenu i vrelu koru premazati marmeladom i ostaviti da se ohladi.

Hladno preliti čokoladnom glazurom (mlijeko ugrijati do ključanja, dodati izlomljenu čokoladu i šećer ako želite, mješati neprekidno na blagoj temperaturi dok se ne dobije glatka i sjajna smjesa). Skloniti sa ringle i umješati puter).

 

– ja sam pekla u tepsiji 25×35 cm, pokazala se kao najbolja za ovu mjeru sastojaka

– koristim marmeladu od šipka, meni je super

– pod šoljom ne znam šta se podrazumjeva ali ja koristim onu od jogurta, 180 grama (dugo mi je trebalo da nađem koja je prava)

– prije nego što izlijem smjesu u tepsiju, namažem je uljem i malo zagrijem (tepsiju, naravno) u rerni da se kolač ne lijepi

– prije nego što premažem koru marmeladom, izbockam je viljuškom da se bolje upije

 

Danas sam pravila i posnu verziju ovog kolača, nešto slično po sastojcima i izgledu a po ukusu… vidjećemo sutra.

Sliku sam pozajmila sa portala coolinarka.com,  tek da imate uvid kako izgleda. Čim budem pravila, ide moja slika.

Sliku sam pozajmila sa portala coolinarka.com, tek da imate uvid kako otprilike izgleda. Čim budem pravila, ide moja slika.

Advertisements

12 мишљења на „Čoko lips kolač

  1. Ja bih sada pojela i kolač koji ne volim, obzirom da imam kandidu u utrobi i ne smem ništa slatko, na žalost. Ja više volim kremaste kolače i da nema baš puno čokolade.
    No, ukusi su različiti i verujem da je ovaj kolač ukusan! 😀

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s